Majoriteten i Uddevalla går i privatiseringens fotspår!

Sverige har blivit ett skräckexempel på allt för långtgående marknadisering. Privatiseringar och marknadsstyrning har ökat klyftorna, försämrat arbetsvillkoren och urholkat tilliten och motståndskraften i samhället. Uddevalla är inget undantag. När högerkrafterna får styra privatiseras skolor, äldreboenden, hemtjänst, boende för funktionshindrade med mera.

Socialdemokraternas förnyade samhällsanalys visar tydligt att utvecklingen måste brytas. Men strategin behöver kompletteras med ett övertygande svar på högerpartiernas skrämselpropaganda om att den (infödda) välmående medelklassens ”valfrihet” hotas.

Problemet är inte marknadsekonomin. Den kan bidra till effektivt resursanvändande, god tillväxt och att produktionen riktas in på sådant som människor behöver och efterfrågar. Svensk arbetarrörelse har i ord och handling visat att jämlikhet inte står i motsatsförhållande till tillväxt – utan tvärtom kan förstärka den. Det går att kombinera ett gott företagsklimat med ett hållbart arbetsliv. Sund konkurrens och schysta villkor hänger ihop. Ett starkt bildnings- och utbildningssamhälle är en förutsättning för såväl kompetensförsörjning som många innovationer och entreprenörskap. Vi ska konkurrera med kvalité och kompetens. Inte genom ni att privatisera välfärden med dåliga löner och arbetsvillkor som ger sämre kompetens och kvalité för oss skattebetalare.

Nu har svensk socialdemokrati satt ned foten. De elva arbetsgruppernas förnyade samhällsanalys och Magdalena Anderssons linjetal visar att konsekvenserna av marknadsdogmatismen och -misslyckandena är allt för allvarliga:

• Skatteläckage. Privata välfärdsbolag tar ut mångmiljardbelopp av skattemedlen i vinstutdelningar istället för att anställa mer personal. Samtidigt har radikala grupper, kriminella element och främmande makt tillåtits driva skolor och lura till sig assistansersättning.

• Sämre arbetsvillkor. För att skapa utrymme för vinstutdelning håller kommersiella skol-, omsorgs- och vårdkoncerner nere lönerna, skapar anorektiska arbetsorganisationer och erbjuder otrygga anställningsvillkor. Mer administration, tajtare scheman och minskad tillit till professionen skapar stressad hemtjänstpersonal och lärare som inte får tid att förbereda lektionerna – eller larma om missförhållanden.

• Ökad segregation. Då ”valfriheten” primärt riktas till och nyttjas av den ofta infödda medelklassen i vissa storstadsområden får exempelvis skolvalssystemet och LOV kraftigt segregerande effekter.

• Perverterade verksamheter ökar klyftorna. Marknadsskolornas glädjebetyg lurar eleverna. Privatdrivna skolor och vårdcentraler tar inte de svåra och kostsamma eleverna och patienterna. Och via privata sjukförsäkringar kan höginkomsttagare köpa sig före i kön till vård.

• Urholkad tilltro till samhället och politiken. När privatiseringarna gör att stöd brister vänder sig vissa unga till kriminalitet, radikala grupper eller populism.

• Försvagad motståndskraft. Marknadslogik har tömt beredskapslager och försvagat den för krisberedskapen så viktiga vården.

Det är viktigt att bryta denna utveckling – men utan att underskatta SD:s och Svenskt Näringslivs motoffensiv. Vi lär få se en hel del skrämselpropaganda om att valfriheten är hotad. Till syvende och sist måste dock ”svenska folkets behov stå i centrum – inte i företagens vinstmaximering”, som en av arbetsgrupperna träffande poängterade.

I Uddevalla privatiserar majoriteten just nu den personliga assistansen där vi ska ta hand om de svagaste medborgarna. Man vill inte diskutera upphandlingsunderlaget eller ta ansvar för de mål och riktlinjer som gäller för kommunens personal när de gått över till privat utförare. Trots tidigare erfarenheter och att det är våra gemensamma skattemedel så bryr man sig inte. Man fortsätter sjunga marknadens lov. Socialdemokraterna är garanten för en schysst blandekonomi!

Stefan Skoglund (S)
2:e vice ordförande socialnämnden Uddevalla

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x