Folkbildningen hotas – och med den demokratin

Uppföljningar visar att nedskärningarna redan påverkar folkbildningen negativt. Konsekvenserna blir färre kurser, höjda deltagaravgifter, personalnedskärningar och till och med nedläggningar. Folkhögskolornas begränsade resurser leder till större ojämlikhet i utbildning och folkbildning, särskilt på landsbygden och i utsatta områden. Studieförbunden tvingas lämna mindre orter, vilket minskar kultur- och föreningsutbudet i många kommuner och skapar ojämlika förutsättningar beroende på var man bor.

Folkbildningen är en central del av det demokratiska samhällsbygget. Genom lokala aktiviteter skapas mötesplatser för kunskap, kultur och gemenskap. Den stärker individers egenmakt och kan vara en språngbräda till engagemang i samhället. För många fungerar folkbildningen som ett komplement till den formella utbildningen, särskilt för dem som annars har svårt att få tillgång till studier och kultur.

Om folkbildningen försvinner ur människors vardag riskerar denna viktiga funktion att gå förlorad. För att ge alla möjlighet att delta i samhällslivet och utvecklas behöver folkbildningen finnas i hela landet. Annars hotas engagemanget i civilsamhället – och i förlängningen demokratin.

ABF och Socialdemokraterna har från början varnat för vad neddragningarna skulle resultera i, men det är nu konsekvenserna börjar synas i människors vardag. Gör er röst hörd och protestera!

Anna-Lena Heydar
ABF ordförande

Louise Åsenfors
ordförande för Socialdemokraterna i Uddevalla

facebook Twitter Email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x